Comarca del Maestrat de Terol. Part alta del riu Guadalope. Aliaga

2013-08-11 17:10

 

 

Aliaga (1105 metres d’alçada), un poble encaixonat entre muntanyes amb els únics passos  que li permet  l’estreta entrada i sortida del riu. Si fa 15 anys Aliaga tenia 2500 habitants, amb el tancament de la central tèrmica i la reestructuració del sector miner la població ha quedat reduïda a 400 habitants. Tota l’esperança rau en el turisme.  

 

 

 

 

 

Si en anteriors escapades a la comarca del Maestrat, de la província de Terol, havia establer els quarters generals a la Iglesuela del Cid, Cantavieja i Castellote, aquesta vegada ho faig a Aliaga, municipi d’antiga tradició minera del carbó. Avui, com totes les poblacions de la zona, confia en el turisme, em temo que sense massa èxit. Els humans tenim una estranya percepció de les vacances, de la tranqui·litat i del paisatge, i ens entestem en la massificació i el bullici. La por a Tanatos, associada a la solitud i al silenci, ens aclapara, mentre considerem que avorrir-se equival a haver de pensar.

 

 

 

Pont medieval sobre el Guadalope a Miravete de la Sierra

 

 

 

 

 

 

Aquesta vegada em toca recórrer la part alta del riu Guadalope, que neix a Villarroya de los Pinares, i és l’arteria líquida de la comarca del Maestrat, ja que la travessa de dalt a baix. Un afluent molt interessant d’aquest riu és el Pitarque, que neix al municipi de Fortanete per amagar-se sota terra durant uns 10 quilometres i no tornar a sortir de forma espectacular entre roques en el paratge conegut com a naixement del riu Pitarque.

Poblacions visitades:

Aliaga, Fortanete, Villarroya de la Pinares, Miravete de la Sierra, Montoro de Mezquita, Pitarque i Las Fábricas de Villarluengo.

 

 

 

El pont medieval de Fortanete sobre el riu Pitarque. Aquest riu es farà subterrani després de travessar Fortanete, fins que tornarà a néixer 10 Km. després espectacularment i molt més crescut en el terme municipal de Pitarque.  

 

 

 

 

Paratges visitats:

Capçaleres dels rius Pitarque, a Fortanete, i Guadalope, a Villarroya de los Pinares i Miravete.

Recorreguts pel Guadalope a Aliaga: Cascada de la Clara i Boca del Infierno. Naixement del riu Pitarque.

 

 

 

 

Cascada de la Clara que vessa les seves aigües al riu Guadalope

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Boca de l'Infern és un congost on el riu Guadalope s'ha obert camí entre penyasegats. Arriba un punt en que només es pot seguir el curs del riu nedant uns 100 metres per sortir a l'altra banda del congost. Qui ho fa s'estalvia 40 Km. d'anar amb cotxe.

Naixement del riu Pitarque, una excursió de 9 quilometres d'anada i tornada al poble de Pitarque on deixem el cotxe. Sis mil persones el visiten anualment