UNA PRIMERA ULLADA A L'ARXIU

2011-01-30 10:38

Mossèn Esteve, rector de les parròquies de Martorelles i Santa Maria de Martorelles, em va deixar les claus de la rectoria de Santa Maria per donar una ullada a l’arxiu que encara hi resta. L’arxiu més modern, el dels anys 1940 fins a l’actualitat, el que el mossèn necessita per la seva feina cotidiana, es troba a la seu actual de les dues parròquies, és a dir, a la rectoria de Martorelles.

A visitar l’arxiu m’acompanyaren l’Adolf Candela i el seu fill Marc. L’arxiu es troba a l’entrada de la rectoria, en un armari de fusta d’estanteries obertes, estanteries tancades i calaixos. La sala té uns 10 m², la llum elèctrica no funciona, disposa de llum natural a través de la porta d’entrada, i està separada de la resta de la rectoria per una porta precintada amb un plafó d’aglomerat. No presenta grans humitats ni desperfectes visibles d’animals rosegadors, ni una pols excessiva.

Després d’una primera visita de dues hores només podem donar una visió molt general. L’arxiu disposa de documentació que va des de finals del 1700 fins els anys 1940. La documentació més antiga fa referència a actes notarials de transaccions i de testaments, on la parròquia feia de mitjancera entre els interessats i els notaris. Molta documentació dels anys 1700 esta redactada en català, mentre que la dels anys 1800 i 1900 ho està en castellà. Trobem documentació enquadernada de registres matrimonials i de baptisme. Trobem també registres de confirmacions i de pagaments del cementiri.

Altres aspectes van cridar la nostra atenció i requeriran un estudi més pacient i acurat. Entre ells uns Goigs a la Verge Maria. Un qüestionari sobre la situació de la parròquia de l’any 1942. Uns projectes d’altars que reproduím a continuació i un plànol del Cementiri.

Joan Sanjuan i Esquirol