SANTA MARIA DE MARTORELLES: UN POBLE PETIT EN TEMPS DE CRISI

2013-12-25 02:06

Que el 50 per cent del territori català tingui municipis de menys de 500 habitants expressa clarament la nostra realitat micromunicipal. Un ajuntament de menys de 1000 habitants genera uns recursos econòmics que en prou feines permeten obrir i baixar portes, tota la resta li arriba a través de subvencions, molt escadusseres en temps de crisi. Santa Maria de Martorelles és un d’aquests municipis que pel baix nombre d’habitants, la seva poca extensió i la manca de recursos econòmics –un parell de cellers petits, nul·la industria i nul comerç– qualsevol analista podria qualificar d’inviable.
 
Sortosament pel meu petit poble la realitat té uns altres paràmetres que els estrictament econòmics. Podríem parlar de paisatge, natura, tranquil·litat i aire pur.
 
Però, a més a més dels elements naturals, hi ha altres factors, com les ganes, la imaginació, la col·laboració i el voluntariat, que ben dirigits des del consistori municipal, estimulen una sèrie d’activitats i valors que tenen la virtut de no costar diners o costar-ne ben pocs. Són generalment els valors relacionats amb la cultura, l’ensenyament, el lleure, l’esport i la convivència, tan importants o més que els estrictament econòmics (la trilogia: urbanisme, obres i serveis).
 
I així tenim, des de fa un any, el Taller de Música per a petits i grans, del que en soc un alumne entusiasta. Enguany, per la Festa Major, a l’església romànica va tenir lloc el primer concert de la ressuscitada, després de molts anys d’hibernació, Societat Coral La Flor. També tenim la remodelada Comissió de Festes, organitzadora de la Festa Major, les festes de la patrona i moltes altres activitats, de la qual destacaria la bona programació, difusió i resposta de la gent de moltes de les seves activitats.
 
No es tracta de fer una relació extensiva ni aprofundida. Només remarcar una tendència i com l’esforç, la imaginació i la col·laboració amb la gent pot suplir el cop de talonari i, moltes vegades, superar-lo. Quan aquest camp es conrea les possibilitats de donar fruits són il·limitades i l'estalvi evident.