MARTORELLES, NOMS I GENTILICIS

2011-05-23 09:01

El tros de terra que va des de les crestes de la Serralada de Marina fins el riu Besòs i des de Sant Fost de Campcentelles fins a Montornès i Vallromanes s’anomena, des que en tenim coneixement de fa mil anys, Martorelles. Aquest és el nom ancestral d’un territori ancestral, amb un temple parroquial romànic amb arquitectura del segle X consagrat el segle XII sota l’adveniment de Santa Maria de Martorelles.

 És important retenir aquesta realitat mil·lenària si volem ser rigorosos amb la seva toponímia. El nucli de població inicial d’aquest territori de nom  Martorelles es va situar a la part alta, amb masies i casalicis dispersos, i així es va mantenir fins a finals del segle XIX. Passat el primer quart del segle XX aquesta distribució va canviar. A la part mitja i baixa es va crear un segon nucli urbà, més dispers, que va ultrapassar en nombre d’habitants el nucli de dalt. Aleshores, hom ja distingia clarament entre Martorelles de Dalt i Martorelles de Baix.

Estem encara en el primer quart del segle XX. La carretera asfaltada que unirà Mollet amb Martorelles a través d’un pont sobre el riu Besòs s’acaba una mica més amunt de l’actual ajuntament de Martorelles. Pels de Martorelles de Dalt el greuge comparatiu es fa intolerable. És cert que ells posseeixen la parròquia i el cementiri, però no poden pair que l'ajuntament  i les escoles haguessin passat al nucli de baix i que la carretera no hagi seguit fins el nucli de dalt i no poder disposar del servei d’autobús a Mollet.

El poble de dalt demana la segregació i l’any 1927, durant la dictadura de Primo de Rivera, l’obté. El nou terme municipal es dirà Santa Maria de Martorellas de Arriba (de Arriba desapareixerà). La resta de l’antic municipi seguirà amb el nom de Martorelles.

La majoria de pobles de Catalunya van resoldre la qüestió de noms de les segregacions entre els nuclis de dalt i de baix d’una manera més política i planera, és a dir, diferenciant entre els nuclis de baix i de dalt, de munt i de vall, jussà i sobirà o solità, però preservant el patrimoni cultural i històric que representa el nom comú.

A Martorelles la política del moment va influir més que el sentit comú. Les persones que van dirigir la segregació eren molt conservadores. Ens trobem en plena dictadura de Primo de Rivera, amb enfrontaments molt seriosos entre república i monarquia, entre clericals i anticlericals. Si la parròquia era comuna, i ho va ser durant anys, tampoc tenia sentit que una part s’apropiés del nom de la patrona i passés a dir-se igual que la parròquia.

En definitiva, una part (Martorelles de Baix) conservava el nom del tot, mentre que l’altra part (Martorelles de Dalt) es quedava amb el nom de la parròquia del tot. Va ser inútil que l'Institut d’Estudis Catalans insistís en aplicar una nomenclatura correcta i d’acord amb els precedents que s’havien imposat arreu del país. Amb l’entrada de la democràcia, l'Institut d’Estudis Catalans i la mateixa Generalitat van instar a corregir els noms dels dos municipis, però aquesta sobirania corresponia als ajuntaments i tot va continuar igual, excepte la catalanització del mot Martorelles i la desaparició de l'article de Arriba com a colofó de Santa Maria de Martorelles . 

 ELS GENTILICIS DE MARTORELLES

Tant se me’n dóna que el gentilici de Martorelles sigui el mateix que el de Martorell. És curiós que Martorelles disposi de dos gentilicis. Veieu sinó que diu la Guia de Gentilicis del Serveis d’Assessorament Lingüístic del Parlament de Catalunya de data de gener del 2011.

Martorelles: martorellenc, martorellenca, martorellencs, martorellenques, o bé, martorellesenc, martorellesenca, martorellesencs, martorellesenques.

Santa Maria de Martorelles:  martorellenc, martorellenca, martorellencs, martorellenques.

Joan Sanjuan i Esquirol

 

EXTRET DEL BLOC DE L'ANTONIO SANCHEZ:

La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha comentat la convinença de que alguns ajuntaments es fusionin de cara a optmitzar els recursos i els serveis. L'any 1927 es va crear el poble de Santa Maria de Martorelles degut a la segregació de Martorelles de Dalt de Martorelles de Baix. Potser caldria tornar a engegar un debat sobre la convinença de tornar a formar un únic poble. Tots sabem que aquests temes son molt sensibles però el diàleg respectuós no pot fer mal a ningú.