MARTORELLES, CABANYES I SANT FOST EN MANS DE LA PRIORA GIRALDA
Els llaços entre les tres parròquies durant l’Edat Mitjana no obeïen únicament a raons de tipus geogràfic i paisagístic. Des dels seus inicis varen ser lligams de tipus polític i eclesiàstic. Cada església estava obligada a entregar una quantitat de diners anual al bisbat, que l’acta de consagració ja especificava, i que les visites pastorals s’encarregaven de cobrar i posar al dia. El bisbat va fer un paquet amb les tres parròquies, els drets sobre les quals va traspassar.
L’església de Martorelles amb, 24 parroquians, l'any 1413 estava valorada en 50 lliures. Sant Fost que tenia 8 parroquians, l'any 1421 es va valorar en 30 lliures.
El 29 de gener de 1256, el bisbe Arnau de Barcelona va traspassar els drets sobre les tres parròquies a la priora –de nom Giralda– del monestir de Nostra Senyora de Montalegre. Aquestes monges seguien la regla de Sant Agustí i tenien el monestir a dalt de la Conreria, en el lloc on fins fa poc hi havia el Seminari Menor de Barcelona. Les monges cobraven els tributs i tenien el dret de presentació dels rectors. Com aquell qui diu, eren les mestresses de les tres parròquies. Van residir a la Conreria fins el 1362, any que es traslladaren a Barcelona. En definitiva, el bisbat feudalitzava les parròquies a canvi de diners. El mateix que feien els reis amb el territori (vegis els escrits sobre la Baronia).
(Dades extretes del llibre editat per l’Arxiu Diocesà de Barcelona “Catàleg Monumental de l’Arquebisbat de Barcelona” – 1981)