ELS COSMOPOLITES SOM NOSALTRES

2011-01-31 11:34

 

Reconec que tinc una pujada sobtada d'autoestima degut a l’aparició del diari Ara, perquè Sàpiens és la revista d’història més llegida a Catalunya, perquè TV3, Catalunya Ràdio i RAC1 aconsegueixen rècords d’audiència, perquè el nostre teatre i el nostre cinema gaudeixen de bona salut, i tot plegat amb uns nivells de qualitat estimables. Cal afegir-hi el Barça, el port de Barcelona, l’informe Pisa i la constel·lació d’estrelles Michelin.

 La pujada d’adrenalina es deu també al discurs de Vargas Llosa posant d’exemple la sòrdida Barcelona dels 70 i els liberals apàtrides, pel fet de tenir els comptes corrents escampats arreu del món. La rematada va ser el programa del Canal 33, Mil·lènium, en què van intervenir Gregorio Moran i Juan Goitisolo. Que opina Gregorio Moran ja ho sabem pels seus escrits dels dissabtes a La Vanguardia. Goitisolo va dir que havia deixat Barcelona perquè intel·lectualment s’ofegava. Ara viu a Marràqueix on, segons ell, les dèries dels natius les acapara el Barça. El moderador Colom va assenyalar el pessimisme d'uns intel·lectuals que jo qualificaria d’honestos.

 Intueixo els motius d’aquest pessimisme en veure's atrapats entre una cultura catalana a l’alça, que no és la seva, i una cultura espanyola farcida de programes detestables com els de Tele 5, Antena 3, la televisió d’Esperanza Aguirre, la COPE, Intereconomía i Veo. Val a dir que tampoc s’han esforçat massa per comprendre la nostra cultura. Consideren que la seva és superior, es malfien de la nostra i la toleren de mala gana.

 Dins dels murs de Marràqueix tot és un clam. Més enllà el desert cultural, l’estepa del mal gust i un Real Madrid sense reeixir... Sé que no ho voldran reconèixer, però els cosmopolites, a la Península Ibèrica, som nosaltres.

Joan Sanjuan i Esquirol