DUBROVNIK, UN LIFTING A L'ESTIL DE MICHAEL JACKSON

2015-04-04 20:05

La grandesa de  Michael Jackson rau en les seves cançons, en la seva manera de cantar i ballar, encara que ell estigués obsessionat per la imatge i el color de la pell. De la mateixa manera que la grandesa de Dubrovnik es troba en la seva història medieval i renaixentista. Quan el terratrèmol de 1667 destrueix gran part de la ciutat i provoca més de 5 mil morts, comença un lifting que culminarà després dels bombardejos de les tropes sèrbies i montenegrines el 1991 i que van afectar a un de cada tres edificis.


Dubrovnik se'ns presenta avui com un cromo. No hi fa res que hagi passat de 5 mil habitants en la seva millor època, als 700 habitants fixos que té ara,que hagi estevingut una ciutat inhabitable per incòmoda. Vull creure que no és el lifting qui atrau riuades de turistes vinguts de tot el món, els seus estius són una programació constant d'espectacles que dissimulen la buidor darrera dels murs de les cases, comprades i restaurades a preu d'or.


Palaus i cases reconstruïts a l'inrevés, és a dir, planta baixa d'estil barroc, planta primera d'estil gòtic i l'última planta d'estil renaixentista. A partir d'aquí s'admeten altres combinacions. No es pot negar, però, que el conjunt fa patxoca. I no tothom pot tenir l'Adriàtic llepant-li els peus, la costa dàlmata tan a la vora, ni aquelles muralles que degueren colpir al mateix Napoleó.